
Answers from the Railroad Commission of Texas 

Over the past few months, the District communicated with staff from the Railroad Commission of Texas 
(Commission) to schedule a meeting between neighboring GCDs and those divisions of the Commission 
that oversee oil and gas pipelines. In lieu of the meeting, the Commission provided written responses to 
questions from the GCDs relating to the protection of groundwater resources from pipeline 
construction, operations, and maintenance. 

GCDs’ Question: The implementation of Chapter 26, Section 131 of the Texas Water Code -  “the 
Railroad Commission of Texas is solely responsible for the control and disposition of waste and the 
abatement and prevention of pollution of surface and subsurface water resulting from activities 
associated with the exploration, development, and production of oil or gas or geothermal resources, 
including activities associated with the storage, handling, reclamation, gathering, transportation, or 
distribution of oil or gas prior to the refining of such oil or prior to the use of such gas in any 
manufacturing process or as a residential or industrial fuel”. Specifically, what information does the 
Commission you obtain or what processes do you have in place in reviewing proposed pipelines with 
respect to the protection of groundwater resources? 

Commission Response: “The Commission’s Application to Operate a Pipeline (known as a T-4 permit) 
must be on file with the Commission only before the applicant begins operating the pipeline.  However, 
the pipelines operators are required to submit a pre-construction notice to the 
Commission.  Furthermore, the pipelines must be constructed prior to operation in accordance with 
applicable Pipeline and Hazardous Safety Materials Administration (PHMSA) regulations, which the 
Commission has the authority to enforce.  Those regulations are in place to require that the pipeline is 
constructed with integrity and that the pipeline will be maintained by the operator to prevent leaks or 
spills.  If there is a leak or spill on a pipeline then the Commission has the authority to investigate and 
require remediation, including remediation of any surface and subsurface water.”  

GCDs’ Question: Do you require pipeline companies to provide any environmental impacts analysis? 

Commission Response “No.  The Commission does not have any statutory authority to require pipeline 
operators to conduct and/or provide environmental impacts analyses.” 

GCDs’ Question: Could groundwater conservation districts be consulted during your review process?    

Commission Response: “As per the applicable statutes, the Commission does not consult any party except 
for the pipeline operator when reviewing a T-4 application.  The T-4 application is reviewed for 
completeness and compliance with Commission regulations.  The Commission does not have jurisdiction 
or authority to review concerns raised by third parties with proposed rights-of-way, easements, or 
location of the pipeline.  A person who wants to contest the Commission’s issuance of a pipeline permit 
may file a formal complaint with the Commission’s Hearings Division.” 

GCDs’ Question: Has the RRC ever denied a permit? and if so, what were the factors involved in your 
decision? 

 
Commission Response: “Assuming this question means a T-4 permit:  Yes, the Commission often rejects T-
4 permit applications if the applicant has not provided all the required information to the 



Commission.  Additionally, all pipeline operators are required to have a valid, current P-5 Organization 
Report on file with the Commission and must be in good standing with the Commission. If not, the 
Commission will reject the application for the T-4 permit.”  
 
As a follow-up, the GCDs asked three additional questions: 

1) What are the specific PHMSA regulations that the RRC has the authority to enforce?  
2) Does the RRC have regulatory oversight of the operational procedures of a pipeline? If so,   
3) Does the RRC require pipeline integrity management plans that ensure operational and safety 

procedures are adequate?  
 
The GCDs are looking forward to the Commission’s responses to these questions.  


